Béka a királyfiból?
Online társkeresés
Kati egy nap titokban, kicsit szégyenkezve regisztrált egy online társkereső szolgáltatás weboldalán, majd hirtelen megfordult vele a világ: fél év alatt 8-10 fiúval randizott. Habár végül egyik sem bizonyult hosszú távú kapcsolatnak, mégis a kaland egyik nagy hozadéka volt számára, hogy megszűntek a társkeresés ilyen formájával kapcsolatos előítéletei. Paradoxon, hogy habár a magyar és az amerikai világhálón egyre többen fogadják el ezt a modern kori kerítést, a felhasználók többsége mégis úgy vélekedik, hogy a társkeresők sokszor szépítenek a valóságon. Mindemellett az online társkereső oldalak felnőttkorukba értek már Magyarországon is: ma már a felhasználók hajlandók fizetni is a szolgáltatásokért.

„Cikinek tartottam és azt gondoltam, hogy ez a végső megoldás. Most már bárkinek ajánlom, hiszen ez jó lehetőség ismerkedésre azoknak, akik hasonló cipőben járnak" – vázolta fel az online társkereséssel kapcsolatos véleményváltozásának ívét a Kati álnéven bemutatkozó lány. Története a hozzáállás szempontjából Magyarországon általánosnak tekinthető: a TNS Hungary piackutató cég egy 2004-es, országos reprezentatív felmérése szerint a magyarok inkább elutasítják a pártalálás eme formáját, noha azt is gondolják, hogy el fog terjedni.
Offline kontra online
A társkeresés/találás segítői, a társközvetítő irodák eleddig monopolhelyzetben voltak tevékenységükkel, melyet látszólag veszélyeztet a dinamikusan fejlődő online társkeresés. Látszólag, hiszen a megkérdezett, hagyományos társközvetítő irodát működtetők nem élik meg versenyhelyzetként az online társkeresés terjedését, és egységesen a minőség vagy mennyiség koordináta-rendszerben helyezik el a kérdést. „Azzal nem tudok versenyezni, hogy van ötszázezer ember a randivonalon. De azzal igen, hogy mi személyes és ellenőrizhető szolgáltatást nyújtunk" – foglalta össze röviden az offline szolgáltatók nézőpontját Répás Pál, a Budai Társkereső Szabadidőklub ügyvezető igazgatója. Hasonlóképp nem lát versengést offline és online között Szalai Ágota, a Randivonalat működtető Habostorta Kft. értékesítési vezetője, aki szerint egyszerűen másról szól a hagyományos és netes társközvetítő szolgáltatások tevékenysége. A társkereső szolgáltatásokról való vélekedésben – mint annyi más dolog kapcsán – generációs ellentét is feszül. Többek közt az említett ellenőrizhetőség lehet az a kulcspont, ami az idősebb társkeresőket arra sarkallja, hogy a TNS-kutatás adatai szerint az egységesen negatívan tekintett társkereső szolgáltatások közül mégis inkább a hagyományos társkeresést ítéljék el kevésbé, míg a fiatal férfiak az online szolgáltatásokat favorizálják inkább.
Utolsó szalmaszál?
Ahogy terjed az internethasználat, úgy lesz egyre általánosabb az, hogy egy beszélgetés közben valakiről kiderül: életének volt már olyan szakasza, amikor kíváncsiságból vagy esetleg kétségbeesésből a társkeresés online változatára adta a fejét. „Amikor ugyanazok vannak az ember körül, mindenkit ismersz a baráti körben, és noha jól érzed magad egyedül, de mégis érzel egyfajta társadalmi nyomást, hogy most már illene valami komoly kapcsolatot felmutatni" – emlékszik vissza az online társkeresés kipróbálását megelőző lelkiállapotra a harmincéves Emma. „Én öt éve vagyok egyedül. Eleinte azt reméltem, hogy »normálisan« is tudok párt találni. Aztán regisztráltam, de nem reklámoztam, hogy online keresek társat, kicsit végső megoldásként éltem meg akkor" – idézi fel a harminckét éves Judit a motivációit. Mások inkább „csak egy módszernek" látják az online ismerkedést: az NLC (Nők Lapja Café) egyik fórumán beszélgetők szinte mindegyike volt tagja hosszabb-rövidebb ideig egy online társkeresőnek, s egybehangzóan nyilatkozták: semmivel sem rosszabb vagy jobb ez a fajta ismerkedés, mint „spiccesen tenni a szépet valakinek". Az online ismerkedés elfogadottá válását a számok is alátámasztják: az amerikai és magyar netezők egyetértettek abban, hogy már nem ciki az online ismerkedés. A Pew Internet & American Life Project (Pew) idén márciusi felmérése szerint az amerikaiak 60 százaléka gondolja, hogy már nem „végső megoldás" az online társkeresés, a magyar netezők pedig még ennél is pozitívabbak: az NRC Piackutató (NRC) cég 2006. márciusi NetMonitor felmérésének tanulsága, hogy a netezők kétharmada szerint ki lehet alakítani tartós kapcsolatot a világhálón keresztül is.
Féléves ciklus
Az online társkeresés népszerűségét mutatja az is, hogy az NRC szerint a hazai netezők 45 százaléka került már kapcsolatba ilyen szolgáltatással. A nők ugyanakkor lényegesen jobb esélyekkel indulnak: az adatok szerint az online társkeresők közt egy nőre hat-hét férfi jut, valamint nem túl meglepő módon, inkább fiatalok használják az ilyen szolgáltatásokat. A Pew adatai pedig azt mutatják, hogy az egyedülálló amerikai netezők körében kifejezetten hódít a netes pártalálás: e csoport háromnegyede járt már online társkeresőnél.
Az ismerkedés e módja elfogadottságának hatására természetesen nő az online társkeresők tagjainak száma: a csajozás.hu/pasizás.hu oldalnak 230 ezer, a Randivonalnak pedig közel félmillió regisztráltja van. A számok impozánsak, habár kicsit félrevezetők: a Randivonalon „nyomulók" mintegy ötöde számít aktív felhasználónak. Az aktivitás pedig Szalai Ágota tapasztalata szerint általában 3-6 hónapig tart, de sokszor fordul elő az is, hogy rövidebb-hosszabb kihagyás után a regisztráltak visszatérnek az online vadászmezőre.
Romantika kontra tudatosság
Az online társkeresés előnyeként szokás emlegetni, hogy habár a hagyományos vadász-zsákmány férfi-női játék ebben nem érvényesül, de pont ezért hatékonyabb, hiszen elméletileg nem kell attól tartani, hogy a kiszemelt épp most készül az esküvőjére, hanem mindkét fél tisztában van a másik szándékaival. „Direktebb a dolog, ettől ugyan kevésbé romantikus, viszont lényegre törőbb" – állítja Kati is. Mindemellett előtérbe kerülnek az érintettek személyiségvonásai, mivel a fizikai kontaktust – és a külcsín alapján való ítélkezést – sokszor megelőzi egy többé-kevésbé kitárulkozó levelezés. Az online társkeresésnek ugyanakkor pont ezek a hátrányai is: tapasztalatok szerint, ha valaki azonnal nem „elég jó fej", akkor a rendelkezésre álló sokaság miatt könnyen lecserélhető. „Valakit megismersz, rájössz, hogy valami apróság nem szimpatikus benne, hopp, akkor jön a továbbállás, lássunk egy másik jelöltet. Én ezért idegenkedek tőle" – ecsetelte a lecserélhetőség érzését az NLC fórumán a huszonnyolc éves, vad-virág nevű hozzászóló.
A megkérdezett nők mindemellett két, egymásnak ellentmondó világként írják le a netes társkeresőket. Az egyik csoportba tartozókat csupa komoly szándékkal bíró férfival hozta össze a sors, akik életre szóló kapcsolathoz keresnek társat, míg a másik csoport tagjai úgy látják, hogy az egyéjszakás kapcsolatot kereső nős férfiakkal vannak tele ezek az oldalak, mivel ezek szívesen bújnak az online társkeresés nyújtotta félanonimitás mögé.
Hogyan kapjon az ember sok levelet?
Ahogy a női magazinok kedvelt témája a sikeres randi esélyét növelő praktikák taglalása, úgy az online ismerkedés esetében is azonosítani lehet néhány esélynövelő módszert. Kati például az általánosságra esküszik a keresett társ paramétereinek megadása tekintetében: úgy véli, hogy ha minél széleskörűbben fogalmazza meg azt, hogy kit keres, annál nagyobb az esélye annak, hogy sok levelet kap férfiaktól. A két éve regisztrált Judit viszont inkább a jól specifikált igényeket tartja célravezetőnek, ám tapasztalata szerint még így is beesnek nem megfelelő kérők. „A reglapomon be van állítva, hogy én egyedülálló férfit keresek, s ennek ellenére egyszer egy lánytól kaptam levelet, aki a barátjával eltöltendő háromfős éjszakai kalandra szeretett volna rávenni" – osztja meg tapasztalatait. Természetesen a társkereső szolgáltatók igyekeznek elősegíteni a sikeres pártalálást: az NLC párkereső szolgáltatásában például a keresett fél nyelvtudásán kívül azt is be lehet állítani, hogy hordjon-e testékszert, avagy sem.
A megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint mindazonáltal a legalapvetőbb sikernövelő tényező, ha a párkereső fényképet is szolgáltat magáról az adatlapja mellé. Ezzel az aktussal ugyanakkor kisebb ellentmondás áll elő, hiszen az online ismerkedés előnyeként emlegetett érvet, miszerint többet számít a belbecs, mint a külcsín, a képfeltöltési „nyomás" némileg feloldja. „Én kétszer is próbálkoztam az online társkereséssel. Először sok-sok éve, s akkor még nem volt divat feltétlenül képeket cserélni, viszont szántunk időt hosszabb levelezésre a találkozás előtt. A második próbálkozás nemrég volt, és sokkal rosszabb tapasztalatokkal. Alig voltak hajlandók levelet váltani, és mindenki ragaszkodott a képhez, s találkozáskor mindegyikben csalódtam" – összegzi tapasztalatait a lélekzet becenevű hozzászóló az NLC fórumán.
Úgy tűnik, hogy a hagyományos szerepelvárások – mint például, hogy a férfiak a kezdeményezők – lazulnak, már ami a netes kapcsolatfelvételt, azaz a levélírást illeti. A nők ugyanis legalább annyira írnak ismeretleneknek elsőként levelet, mint a férfiak, derült ki Lőrincz László, a Corvinus Egyetem PhD-hallgatójának kutatásából, melyet a csajozas.hu/pasizas.hu oldal tagjai közt végzett 2006 tavaszán. A levelezés fonalának felvételében kétféle irányvonal az uralkodó mindkét nemnél. Az egyik irányt képviselők egyfajta kibővített újsághirdetésként tekintenek az online társkeresésre, s levél írásakor a demográfiai adataikon túl – hány évesek, mi a munkájuk – legtöbbször hobbijaikról és elképzelt társukról írnak hosszabban. A másik iskola képviselői viszont inkább a humor oldaláról próbálják megfogni a másik nemet, mint például az a Randivonal-használó, aki első levélként arról érdeklődött egy lánynál, hogy egy mozifilmben milyen szerepet szánna magának.
Látszat és valóság
A magyar és az amerikai netezők – ha eltérő mértékben is, de – egyetértenek abban, hogy az online társkeresők hazudnak. A magyar netezők 87 százaléka szerint mondanak mást magukról a partnert keresők, míg az amerikaiak több mint fele gondolja, hogy az érintettek hazudnak a családi állapotukról. A magyaroknak talán van is okuk a bizalmatlanságra: a kérdezett online randizók negyede vallotta be, hogy közölt már hamis adatokat magáról. Noha az NLC fórumozóinak első számú tanácsa a sikeres online ismerkedésre az őszinteség, mégis sokuk tapasztalata az, hogy a többség kisebbet vagy nagyobbat, de hazudik: a MrPoster néven regisztrált fórumozó szerint inkább a férfiak tódítanak, ha mást nem, akkor a kilóik számát csökkentik valamennyivel, az ötvenhét éves Károly pedig úgy látja, hogy minden nő 10 évvel fiatalabbnak hiszi magát. Éppen ezért a többség a „lépések" betartására törekszik, a valós információk maximalizálása végett: az első lépés a levelezés, amit az instant üzenetváltások (msn) követnek, majd a telefonbeszélgetés, és ezt koronázza meg szerencsés esetben a személyes találkozó. Néha persze hiba csúszik a legmegfontoltabb társkereső számításába is. „Írt nekem egy pasi, hogy ő nem hétköznapi életet él. Sokat leveleztünk, és éreztem, hogy egy hullámhosszon vagyunk; volt, hogy telefonban esti mesét mondott nekem. A személyes találkozón azonban kiderült, hogy az illető katolikus pap, aki a cölibátust hülyeségnek tartja" – mesél Judit egy extrém példát. Éppen ezért az online társkeresésben járatosak úgy vélik: meg kell tanulni olvasni a sorok között. „A fiúk általában törekednek a magasság-100 képlet ideálisnak tartott formuláját tartani, esetleg pár kilót rajtahagynak »izmos vagyok« címen. De ha valaki küld magáról 10 képet mindenféle szögből, akkor nem kell csodálkozni azon, ha élőben ilyen kijelentés hagyja el a száját: »Mivel én szép vagyok és te is elmész, akár járhatnánk is!«" – sorol példát az egy évig tartó online társkeresési időszakából a huszonnyolc éves Adrienn.
Gyorsuló és lassuló szekerek
A magyar online tárkeresési biznisz a jelek szerint tehát fellendülőben van: a párom.hu, a startrandi.hu és az NLC párkeresőjét működtető Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. a szolgáltatásaiból tavaly 16 millió forint árbevételt produkált. A sikertől és a havi 40-50 ezres stabil látogatószámtól hajtva a cég stratégiát váltott: 2006 januárjától már havi 4-600 forintért árulják azon szolgáltatásokat, melyek korábban ingyenesek voltak. „Pozicionálási kérdés a kétszáz forintos különbség; az NLC-n tehetősebb felhasználók vannak" – adott magyarázatot Markovics András, a Kft. ügyvezető igazgatója arra, hogy miért van kétszáz forintos különbség két társkereső szájt egyébként azonos szolgáltatásai között. Mindez egybevág a csajozas.hu/pasizás.hu szolgáltatást működtető Netcontact Interaktív Kft. médiamenedzsere, Balta Rózsa véleményével, aki szerint az online társkeresés immár Magyarországon is a felnőttkorába lépett, mivel már nem számít eretnekségnek az, ha egy szolgáltatásért fizetni kell. Meglátása szerint a netes társkeresés a jövőben közösségi irányba fog elmozdulni, hiszen egyre több helyen igénylik a blogokat és fórumokat a társkeresés kellékeként.
Az újvilági online társkeresési piaccal kapcsolatban ugyanakkor inkább lassulásról esik szó: ugyan az iparági statisztikák szerint az elmúlt évben 9 százalékkal, 516 millió dollárra növekedett a mintegy ezer amerikai online társkereső szolgáltatás bevétele, ez inkább a növekvő regisztrációs díjak miatt történt, semmint a felhasználók táborának bővülése okán. Mindemellett a Jupiter Research egy tavalyi elemzésében azt prognosztizálta, hogy 2006-ban egyharmaddal kevesebb ember fogja az amerikai keresők regisztrációs lapjait pásztázni. Az érintettek egy része a kapcsolati hálókra épülő weboldalak terjedését okolja, mások inkább a specializálódó szolgáltatások térhódítását látják a háttérben. A tematikus társkeresés amúgy hazánkban is terjedőben van: például a zsidó vagy a zsidósággal szimpatizáló társkeresőkre specializálódott jmpoint.hu oldal regisztráltjainak száma indulás óta megsokszorozódott. „Azok használják a tematikus társkeresőket, akiknek vannak elképzeléseik, hosszabb távú kapcsolatot keresnek" – vélekedett Kürti Csaba, az oldalt működtető JMPoint Alapítvány kuratóriumi elnöke. Így a tematikus társkeresőknek van hova fejlődniük: az NRC-kutatás szerint a társkeresők fele komoly kapcsolat reményében regisztrál.
Itt vagyok melletted
Az internettel kapcsolatos szolgáltatások jövőjét illető találgatások többnyire nem nélkülözték az utópisztikus elemeket, s így van ez a társkeresés esetében is. Elemzők szerint az e‑társkeresés trónkövetelője lehet az m-társkeresés, azaz a mobilon keresztül zajló sms alapú randiszervezés, mely San Francisco egyedülállói körében egyre népszerűbb. A Dodgeballs.com oldalt használó mobiltelefon-tulajdonosokat például sms-ben értesíti a szolgáltatás, ha egy barátjuk tíz háztömbnyi közelükben tartózkodik. „Nemsokára arra is lehetőség lesz, hogy ha valaki bemegy a bárba, akkor kikeresse azon társkeresők adatait, akik épp ugyanabban a bárban vannak" – bocsátkozott jóslásba a BusinessWeek egy korábbi cikkében Stowe Boyd, a technológiai kutatásokkal foglalkozó Corante Research vezetője.