Hullámvadász partnerlap
a lapról impresszum kiadó médiaajánlat archívum keresés    

Antenna magazin 2006 IV. negyedév – Tartalomjegyzék

Fővonal

Etikus kereskedelem - Méltánylandó méltányos

A vevő igaza - Tudatosabb vásárlás

Cégfelelősség - Túl az üzleten

Média

Média és társadalom - Az új médiáról - egy régi médiumon

Internet

Goog, mint Google? - Garázsból, de azért a Stanfordról

Google - Webajánló

„Nagyon fontos az internetes közösségek visszajelzése” - Thomas Hofmann, Google

Új operációs rendszer közeleg - Vistára fel?

Elhúzódó csipháború - Dávid és Góliát orosz rulettet játszik

Játékteszt

Infosufni

„ Egy nagyon jó digitális médiavilág kövtkezhet el...„ - Hegedűs Sándor, az Antenna Hungária Zrt. lakossági szolgáltatási üzletágának igazgatója

Kultúra

MODEM talking - Új modern művészeti múzeum Debrecenben

Ajánló - Cool 2006 - Elő a hó alól!

Papp András - Csiszolópor

Ékszer = anyag+forma+gondolat - Werkriport

„A műalkotás odavonz, megfog, fölráz” - Kortárs képzőművészet Orbán Csaba ajánlásával

Piaci trend

Azon beszélgetünk… - Az internetes telefon az üzleti szegmensben

Tudomány, technológia

Jön a termonukleáris energia - Fúziós reaktor Franciaországban

Öntisztuló üveg, rovarriasztó ruha - Intelligens anyagok

Múzeumteszt - Magyar jelen a Jövő Házában

Jelentés

Könnyű séta a magasban? - A Bishorn

Digitálián túl

Áramosítás - Toyota Prius

Akkor és most - Belgo Belge, Brüsszel

Akkor és most

Belgo Belge, Brüsszel

Fotó: Belgo Belge

Persze úgy lenne elegáns, de nem azért mentem Brüsszelbe, hogy éttermet teszteljek. Hanem azért teszteltem brüsszeli éttermet, mert Brüsszelben voltam. Étterem pedig van ott bőven. De hogy melyikbe kell menni…

Azt kell mondanom: aki enni szeret, az megvehető. Már amikor másodszor elmentem a Belgo Belge-be, láttam, hogy megismer a kedves pincérlány és a fiú is, akivel első alkalommal hozták a fogásokat. Aztán a sejtés bizonyossággá vált: egy nagy salátát kértem előételnek, és utána marhafilét, mire a lány azt mondta: „Az két komoly étel… Persze maga a múltkor is két desszertet evett, úgyhogy biztosan meg tudja enni.” Tehát tényleg megismert. És ezzel elkezdődött megvásárlásom második, min­dent eldöntő köre. (Mert ugye jólesik az embernek, ha figyelnek rá – és ezt teljes természetességgel, és nem tolakodóan fejezik ki?) Mindenesetre a salátát a kedves pincérlány ajánlására Szent Jakab kagylóra változtattam – és utólag rettentően hálás voltam a tanácsáért.

Az első kör természetesen az első látogatás volt – akkor hétköznap este kis társasággal, most vasárnap, egyedül. Akkor vadpástétom volt az előétel fenyőmaggal, kis balzsamecetes pirítós kenyérrel, könnyű leveles salátával. Most az említett, csodálatosan lágy Szent Jakab kagyló az egyik oldalon langyos sajtszósszal, a másikon meleg hagymalekvárral. Akkor a fasírthoz hasonló húskenyér követte, aromás füvekben bővelkedő mártással. Most marhafilé (rozéra sütve kértem, a sok lehetséges közül zöldbors-mártással), mellette párolt zöldségek, és persze sült krumpli – bár angolul French fries a neve, a belgák elvitatják a dolgot a franciáktól.

Akkor és most: két desszertet ettem – először az étterem specialitását, a Coupe Belgo Belge házi fagylalt-összeállítást, ami a spéculoos nevű helyi jellegű, karamellre hasonlító gombócból, cseresznye- és valódi karamellfagylaltból állt kevéske eper-, valamint valamilyen savanykás, lime- és mangógyanús öntettel a tányér szélén. Azután jött egy öblös pohárnyi sabayon, vagyis édes fehérbor, tojás sárgája, cukor és talán kevéske vanília frissen, kézi habverővel felvert habos keverékét. A főételekhez a ház könnyű francia vörösborát ittam, a desszert után kapucsínót. Mindezt elképesztő odafigyeléssel, diszkréten, tálalásban és kiszolgálásban igényesen, karakteresen, de mindenféle sallangtól teljesen mentesen kerítik az ember elé.

Fotó: Belgo Belge

Ez volt tehát a két kör, amikor megvettek. Nemcsak az ételek és a kiszolgálás kedves otthonosságával, hanem a hely oldott, kellemesen eklektikus, enyhén art decós, a mennyezeten barokkba oltottan modern enteriőrjével, ami a jóérzés-keltés mellett tökéletesen kifejezi a Belgo Belge filozófiáját: hagyomány szellemesen modernítva. Az árak nálunk viszonylag magasnak, Brüsszelben kifejezetten moderáltnak számítanak. A tökéletesen megbízható étlapon az előételek mellett 4 és 10,5 euró közötti, a főételek mellett 10 és 17 euró közötti árakat láttam, a desszerteket 5-6 euróért adják. A hely láthatóan nagyon népszerű – pontosan érthető, miért. Pedig nem lehet könnyű kilátszani a brüsszeli étterempiacról, mert már az alapszínvonal is szívfacsaróan – helyből nézve persze örömtelien – magas. A Belgo Belge nem elegáns luxusétterem, hanem átlagemberek számára megfizethető, otthonos hely – hagyományosan igényes közegben, jó ételekhez és profi vendéglátáshoz szokott publikum számára…

…A második kör után is voltam már ott – éppen ez dőlt el a „mindent eldöntő” második körben. Hogy ide visszajárok majd, ha Brüsszelben leszek.

A témáról a weben:

www.belgobelge.be

Hullámvadász hírek
Újabb tévésorozat terve a Hajónapló készít?it?l

Megalakult az MTV Választási Irodája

Mindent az internetez? n?kr?l - VMR.women 2009

Heted7ország - karácsonykor dönt?

A klímaváltozásról a Viasat Exploreren

Új programigazgató a VIASAT3-nál

Tilos-szilveszter a Dürer-kertben

Friss hírek
Továbbra is gondok vannak az MTV-nél